Picto à pied

Wandelroutes

Zin om te wandelen?

Cap Sûre-Anlier biedt u allerlei soorten wandelingen aan, naargelang uw wensen.

Ontdek alle trajecten op de kaart hieronder. U kunt ook onze groene wandelgids downloaden. Neem de slow attitude aan, de tijd om nieuwe energie op te doen en geniet van een authentiek verblijf in een typisch Ardense bosrijke omgeving.

86 resultaten
Voortbeweging
Moeilijkheid
Afstand
Duur
Reset Filters
Selecteer de achtergrond kaart

IGN-KAART

IGN-KAART

LUCHTFOTO'S / IGN

LUCHTFOTO'S / IGN

KAARTEN OP MEERDERE SCHAAL / IGNN

KAARTEN OP MEERDERE SCHAAL / IGNN

TOP 25 IGN

TOP 25 IGN

HELLINGSKAART (IGN PLAN)

HELLINGSKAART (IGN PLAN)

KADASTRALE PAKKETTEN

KADASTRALE PAKKETTEN

ICAO-LUCHTVAARTKAART

ICAO-LUCHTVAARTKAART

KAART 1950 / IGN

KAART 1950 / IGN

KAART VAN DE GENERALE STAF (1820-1866)

KAART VAN DE GENERALE STAF (1820-1866)

KUSTKAARTEN / SHOM/IGN

KUSTKAARTEN / SHOM/IGN

SCAN EXPRESS STANDAARD / IGN

SCAN EXPRESS STANDAARD / IGN

KLASSIEKE EXPRESS SCAN / IGN

KLASSIEKE EXPRESS SCAN / IGN

OPEN STREET MAP

OPEN STREET MAP

GOOGLE MAP - SATELLIET

GOOGLE MAP - SATELLIET

GOOGLE MAP - KAART

GOOGLE MAP - KAART

GOOGLE MAP - HYBRIDE

GOOGLE MAP - HYBRIDE

IGN BELGIË

IGN BELGIË

Circuit picture

Balade des Quatre-Ponts (Wandeling van de vier bruggen)

Als je het natuurreservaat van Quatre-Ponts afloopt, kom je aan bij de gelijknamige molen die nu is verdwenen.Het natte grasland van “Les Quatres-Ponts” maakt deel uit van een groot geheel van dalen in het stroomgebied van de Haute-Sûre die door Natagora werden verheven tot natuurreservaten. Deze percelen die de biodiversiteit moeten beschermen zijn met elkaar verbonden via een netwerk van waterlopen die zijn beschermd via het Natura2000-decreet.Dit bevordert de verplaatsing en genetische vermenging van de vogelpopulatie, insecten enz. Ook de hagen, bosjes en bloemrijke wegkanten die deze wandeling kleuren, dragen bij tot de goede werking van dit ecologische netwerk.De 2,6ha reservaat van de “Quatre-Ponts” herbergt onder meer de parelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder, twee symbolische Ardense vlinders die in Europa zijn bedreigd omdat hun habitat verdwijnt. Hun rupsen groeien immers enkel als ze de bladeren van de adderwortel, een plant die in natte graslanden groeit, eten.

6.2 km
81 Rue Bi du Moulin 6860 Chêne
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Balade des Moulins (Wandeling van de molens)

Breng via de oude molen van Longpré en het dorp Lescheret, een bezoek aan Volaiville met zijn twee natuurreservaten en twee molens.Op deze route kom je vier oude molens tegen. De Moulin de Chêne, waarvan de eerste sporen in de archieven dateren van 1586, ligt op 200 meters van het startpunt. De molen van Longpré ligt 1,5 km verderop en werd gebouwd in 1852. Vandaag is het een kunstgalerie. Bij aankomst in het dorp Volaiville ontdek je de « kleine molen » en je verlaat het dorp langs de « grote molen ». Deze is waarschijnlijk recenter dan de eerste. De kelders dateren uit de 15de eeuw. De wieken van deze molens zetten vroeger graanstenen, oliepersen en zaagmachines in gang.Vóór en na Volaiville krijg je een uitzicht over het natuurreservaat van de Géronne. Eigenaar Natagora werkte een beheersplan uit in samenwerking met de lokale landbouwers. Rustieke koeien of paarden grazen op deze natte grasland om hun herbebossing te vermijden en er zo voor te zorgen dat een opmerkelijke en bedreigde fauna en flora weer kan bloeien.Voor je in het dal aankomt in Chêne biedt het gehucht Jalifè op 503 meter hoogte een panorama dat typisch is voor de Centrale Ardennen: weilanden, bosjes en valleitjes.

15 km
3h 30m
81 Rue Bi du Moulin 6860 Chêne
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Sentier de Jalifè et du Pré Sauvage (Wandelpad van "Jalifè" en van de "Pré Sauvage"

Vertrek een de Ferme de la Géronne en neem de bergpaadjes, die een adembenemend uitzicht over de streek beiden.Deze oude route illustreert drie grenzen, op het vlak van de hydrografie, de religie en het ecosysteem.Als je uit Chêne vertrekt, bevind je je immers in het hydrografisch bekken van de Rijn. Het water van de Géronne, de rivier die het dorp doorkruist, vloeit naar de Sûre in Volaiville, 3 km stroomafwaarts. De Moezel en daarna de Rijn voeren het vervolgens naar de Zeeuwse delta in Nederland. Twee keer steek je de rijksweg tussen Neufchâteau en Martelange over. En daarmee steek je ook meteen de grens met het Maasbekken. Ook het water van het beekje waar je over stapt, vloeit naar de Noordzee in Zeeland, maar dan via de Mandebras, de Rulles en de Maas.De naam Géronne komt trouwens van het Gallische equoranda, wat “heilige grens” betekent. Ze bakent immers de bisdommen van Luik en Trier af.Aan het begin en het eind van de route doorkruis je tot slot het “Plateau Herbager d’Ardenne Centrale”, een groot ecosysteem dat door menselijke activiteit -en hoofdzakelijk de landbouw- in deze ecologische streek werd gevormd, terwijl het midden van de route je naar de eerste bevolking van het groot massief van het bos van Anlier voert. Dit volledig andere ecosysteem wordt beheerd door de bosbouwers.

13 km
3h 20m
81 Rue Bi du Moulin 6860 Chêne
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Promenade du Héron (Wandeling van de Reiger)

Vaux-sur-Sûre is de streek van duizenden bronnen en legenden! De Sûre vormt haar kronkels door de wijden en bruggen. Het vrolijke geluid van deze rivier zal u gedurende een groot gedeelte van de wandeling begeleiden.

15 km
Rue des Étangs 6642 Lescheret
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Balade du Bois Brûlé (Wandeltocht van de "Bois Brûlé")

Wandeling door het hart van een rijke fauna en flora, naaldbossen en levende hagen.Via de aangestampte paden van deze wandeling ontdek je het mozaïek van typische landschappen van de landbouw- en bosbouwactiviteiten van de landelijke Ardennen.De zones bestemd voor de productie (naald- en loofbossen, boomkwekerijen, weiden) liggen in een netwerk van levende hagen, sleedoorn- of wilgenstruiken en beekjes omzoomd door alluviale weiden.In het midden van het parcours doorkruist de route het Bois-brûlé. Dit gemeentelijke bos heeft een opmerkelijk biologisch rijkdom. Hier vind je 44 soorten dagvlinders en een heel gevarieerde flora met onder meer 3 soorten orchideeën. Enkele van de vele nestbouwende vogels zijn de wespendief, de havik, de klapekster, de tortel en de houtsnip.Er werden maatregelen getroffen om dit rijkdom te beschermen, zoals laat en wisselend maaien en het behoud van brede, open wegen zodat de zon tot aan de grond geraakt.

11 km
22 Rue du Léry 6860 Wittimont
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Nécropole de Gohimont (Necropool van Gohimont)

Ontdek bezienswaardige perebomen en hagen in de voetsporen van de Kelten !Wie deze wandeling maakt, betreedt vast dezelfde grond die ook de Ardense Kelten onder hun voeten voelden !Je loopt hier immers rond de plaats van een Keltisch kerkhof. Het archeologisch materiaal dat er werd ontdekt, hoort bij het opmerkelijkste van de Belgische Ardennen. Hoewel de site nu niet meer zichtbaar is, vertelt een bord je er meer over.Onderweg zul je vast ook opmerkelijke bomen en hagen hebben gezien, zoals perebomen. Het fruit van deze boom van hier werd al door de Kelten gegeten.In de Musée des Celtes in Libramont vind je een publicatie over de opgravingen op deze plaats en bij het VVV-kantoor van Léglise.

4.8 km
13 Rue du Routeux 6860 Gennevaux
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Promenade des Sangliers (Everzwijnen wandeling)

Om volop van deze wandeling te genieten, raden we u aan om een verrekijker mee te nemen daar u langs vele plaatsen zult komen waar men de lokale fauna en flora kan bewonderen. Het reservaat van Juseret en de verschillende bossen zijn hier zeer voor geschikt.

9.9 km
2h 45m
Rue du Paradis 6642 Bercheux
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Promenade du Chevreuil (Wandeling van de Ree)

Wanneer u het dorpje verlaat komt u meteen in het akkerland. Een klein beekje dat vroeger de wasplaats voorzach, loopt onderaan de helling. Een vast en gediversifieerd woud verwelkomt u : bladerrijke bomen (eiken, beuken, berken, hazelaars, ...), en naaldbomen (sparrenbomen, lariks, grove dennen en indrukwekkende douglassen). Naargelang de seizoenen zorgt de natuur voor charme, kleur en schatten: bloemen, paddenstoelen, bosvruchten, sparrenbomen.

8.4 km
Rue du Paradis 6642 Bercheux
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Balade de Wittimont-Gennevaux (Wandeltocht van Wittimont-Gennevaux)

Landelijke wandeling door de dorpen van de oude gemeente Léglise via onder meer Narcimont en het oude kerkhof van het klooster.On deze wandeling met het Bureau voor Toerisme als vetrekpunt ontdek je de rurale landschappen van de dorpen die deel uit maken van de oude gemeente Léglise met haar historisch habitat dat hoofdzakelijk uit boerderijen bestond. Het klooster van Léglise wordt je baken tijdens de hele tocht.In het gehucht Xaimont, de eerste stap, ontdek je de oude molen en de moderne waterzuiveringsinstallaties. Vervolgens gaat u door Wittimont om Narcimont te bereiken.Verlaat even de weg en stap naar het oude kerkhof van het klooster over, om de sfeer van gebed en meditatie in u op te nemen. Deze plek behoorde tot het klooster van Wittimont, maar zoals je kunt zien, werden de parochianen van Léglise tijdens de Eerste Wereldoorlog begraven in het privékerkhof.Gennevaux zal u nog enkele oudere hoeves vooral uit de 18de eeuw en zijn neoklassieke kapel van het einde van de 19de eeuw voorstellen.Uiteindelijk op de terugweg nadat u de site van de necropool van Gohimont, opgraafplaats tussen 1794 en 1984, bent langsgelopen en dat u in de schaduw van een beukenhaag hebt geslenterd, laat u zich verassen door de “Chapelle de l’Espérance” met haar muurschildering van broeder Joseph du Bua en zijn leerling Alain Brahy.

8 km
2h
46 Rue de Luxembourg 6860 Léglise
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Balade des Croix (Wandeling van de Kruisen)

Hier vestigen we de aandacht op het religieuze erfgoed van de dorpen Thibessart en Rancimont.De kruizen werden vroeger gebruikt op kruisdagen, boeterituelen in de hoop Gods zegen over de vruchten van de aarde en de dieren te krijgen. Deze optocht werd gehouden tijdens de drie dagen vóór Hemelvaart.De kapel van St. Donat in Rancimont, een elegante kapel met een opengewerkte klokkentoren, werd gebouwd in 1942.Op 27 juli 1944 barst er een schietpartij uit tussen het verzet en Duitse soldaten. André Hames (vrijheidsstrijder en vliegenier) wordt er neergeschoten. Het kruis werd opgericht op zijn overlijdingsplaats. De kerk Saint-Blaise, gebouwd in 1862. Het Monument voor de Doden herinnert ons aan de oorlogsslachtoffers van 1914-1918 en 1940-1945.De grot van Notre Dame de Lourdes in Thibessart werd in 1909 gebouwd dankzij de vrijgevigheid van de parochianen. Priester Hubert, die in 1908 terugkeerde van een pelgrimstocht naar Lourdes, kreeg het idee om onderaan zijn kerk een grot te bouwen.Het Croix des Fusillés herinnert aan de tragische gebeurtenissen van 20 augustus 1914. Hier executeerden de Duitsers willekeurig uitgekozen bewoners van Thibessart: boswachter François Bieuvelet, zijn 9-jarige zoon Joseph en de timmerman van het dorp, Nicolas Leboeuf.Als het je interesseert: vlakbij staan nog twee andere kruizen, niet ver van de grot. Er wordt gezegd dat het kruis werd gebouwd door de eigenaars van het kasteel van Thibessart (het grote gebouw aan je linkerkant) om de grond te beschermen tegen een eventuele constructie.

11 km
46 Rue de Luxembourg 6860 Léglise
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Balade des Vieux Prés (Wandeltocht van de "Vieux Prés")

Ontdek de landschappen in de buurt van Léglise via natuurpaadjes.Deze wandeling die start aan het Bureau voor Toerisme van Léglise, verrast je met een breed palet landschappen op het Ardense plateau, in volle natuur. Bij het verlaten van Léglise via de rue des Vieux Prés loop je richting Thibessart en zijn monument dat herinnert aan een tragische gebeurtenis van de Eerste Wereldoorlog.Na een wandeling over landelijke weggetjes keer je naar Léglise terug via een schitterend bospad. Op de hoogste punten van deze wandeling word je een prachtig uitzicht op Léglise en omgeving aangeboden.

5.9 km
46 Rue de Luxembourg 6860 Léglise
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Lus 4 ATB – Vaux-sur-Sûre

De route begint bij het Office du Tourisme in Vaux-sur-Sûre (Vauxhall). Deze doorkruist het bos via een pad dat door naald- en beukenbomen loopt. Hier bevindt zich al het eerste uitzichtpunt. De route komt uit bij de pre-RAVeL en het Waffe-bos waar u kunt genieten van een uitzicht op Vaux-sur-Sûre en omgeving. U komt ook door de dorpen Rosière, Morhet, Sibret, Villeroux, Assenois, Hompré, Hollange...Let op de oude begraafplaats van Sibret die sinds 1950 op de monumentenlijst staat. Deze laatste is relatief goed bewaard gebleven met de kerk Saint-Martin, een neoklassiek gebouw uit 1884-1885 en zijn begraafplaats met uitzonderlijke graven.Het dorp Hompré heeft een aantal fraaie boerderijen (19e eeuw) en de kerk Saint-Hubert (1903-1904) die een neogotisch uiterlijk heeft met zandsteen en kalksteenpuin onder leisteen.U kunt ook genieten van een stukje paradijs aan de Vijvers van de Strange (visserij en restaurant).
Bij uw terugkeer is er een bike wash service beschikbaar.
Kom en ontdek de heuvels van de gastvrije Ardennen. Welkom in de Ardennen!

45 km
4h
Gemiddeld
45 Chaussée de Neufchâteau 6640 Vaux-sur-Sûre
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Lus 2 ATB - Bois de Fagnu

De route begint bij het Office du Tourisme in Vaux-sur-Sûre (Vauxhall). Deze doorkruist het bos van Mignotte via een pad dat door naald- en beukenbomen loopt. De route komt uit bij de pre-RAVeL en het Waffe-bos waar u kunt genieten van een uitzicht op Vaux-sur-Sûre en omgeving. U komt ook door de dorpen Rosière, Remience en Morhet.Aan het einde van de route kunt u stoppen bij de speeltuin die voorzien is van een jeu de boules veld en een Vita parcours.
Bij uw terugkeer is er een bike wash service beschikbaar.
Kom en ontdek de hoogten van de gastvrije Ardennen. Welkom in de Ardennen!

17 km
1h 30m
Gemakkelijk
45 Chaussée de Neufchâteau 6640 Vaux-sur-Sûre
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Lus 1 ATB - Bois Mignotte

De route begint bij het Office du Tourisme in Vaux-sur-Sûre (Vauxhall). Deze doorkruist het bos van Mignotte via een pad dat door naald- en beukenbomen loopt. De route komt uit bij de pre-RAVeL en het Waffe-bos, waar u kunt genieten van een uitzicht op Vaux-sur-Sûre en omgeving. Aan het einde van de route kunt u stoppen bij de speeltuin, die ook is uitgerust met een jeu de boules baan en een Vita parcours.
Bij uw terugkeer is er een bike wash service beschikbaar.
Kom en ontdek de hoogten van de gastvrije Ardennen. Welkom in de Ardennen!

9.7 km
45m
Gemakkelijk
45 Chaussée de Neufchâteau 6640 Vaux-sur-Sûre
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Promenade des Sources (Wandeling van de Bronnen)

Deze wandeling leidt u naar de treurwilgen van het bos van Waffe op de plaats waar de Sûre uit aarde komt. De wandelaars zullen deze terugkeer naar de bron waarderen; een initiatieweg langs de vallei door velden en bosjes waar het goed is om te wandelen en te ademen in volle natuur.

8.1 km
45 Chaussée de Neufchâteau 6640 Vaux-sur-Sûre
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Boucle 3 VTC - Vaux-sur-Sûre

De route begint bij het Office du Tourisme in Vaux-sur-Sûre (Vauxhall). Deze doorkruist het bos van Mignotte via een pad dat door naald- en beukenbomen slingert. De route komt uit bij de pre-RAVeL en het Waffe-bos, waar u kunt genieten van een uitzicht op Vaux-sur-Sûre en omgeving. U komt ook door de dorpen Rosière, Morhet en Sibret. De oude begraafplaats* in Sibret staat sinds 1950 op de monumentenlijst. Daarna voert deze wandeling u langs een oude Romeinse weg (Reims-Keulen) aangelegd ten tijde van keizer Claudius (1e eeuw) met als bedoeling de legioenen snel naar de grensposten in Germanië te vervoeren.
Bij uw terugkeer is er een bike wash service beschikbaar.
Kom en ontdek de hoogten van de gastvrije Ardennen. Welkom in de Ardennen!

26 km
2h 15m
Gemiddeld
45 Chaussée de Neufchâteau 6640 Vaux-sur-Sûre
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -
Circuit picture

Promenade du Faon (Wandeling van de Pauw)

Het vertrekpunt is de speeltuin in het centrum van Vaux-sur-Sûre. Tijdens deze wandeling ontdekt u de dorpen Rosière, Rosière-la-Grande, Remience en Morhet. U zult verschillende paden nemen en zelfs langs de oude spoorlijn 163 (Bastogne-Libramont) lopen.

12 km
1 Rue de Chestraimont 6640 Vaux-sur-Sûre
- Cap Sûre-Anlier -
- Cap Sûre-Anlier -